Jelení kýta na víně

Potřebujeme:1 kg jeleního stehna, 100 g slaniny , sůl , 120 g másla , 1 cibule , 1 celer , 1 mrkev , 1 petržel , celý pepř , 3 zrnka nového koření , trochu tymiánu , 1 bobkový list , 1-2 lžíce hladké mouky, citronová šťáva , 3 dl červeného vína , 1-3 kostky cukru

Jelení kýtu omyjeme, odstraníme kosti, kůži a blány, maso osolíme a prošpikujeme proužky slaniny. Na pekáči na másle osmahneme nakrájenou kořenovou zeleninu a cibuli, přidáme všechno koření, vložíme připravené stehno a v troubě pomalu pečeme. Během pečení dáváme pozor, aby se zelenina nepřipálila (šťáva by byla trpká), podle potřeby podléváme polévkou nebo horkou vodou a častěji poléváme vlastní šťávou. Měkké maso vyjmeme, nakrájíme na porce a uložíme na teplou mísu.
Šťávu trochu vydusíme, zaprášíme moukou, podusíme, přidáme trochu polévky, červené víno, citrónovou šťávu a cukr, přisolíme a ještě za stálého míchání povaříme, aby omáčka byla hladká. Pak ji přecedíme na maso a část nalijeme do omáčníku.
Podáváme s těstovinami.

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus