Tlačenka po domácku
Doma poctivě připravena tlačenka je oblíbenou studenou pochoutkou, ke které se výborně hodí cibule a chléb.
Ingredience:
- 1 kg masa z vepřové hlavy bez kosti
- 1 vepřový jazyk
- 1 vepřové srdce
- 500 g odřezků z masa
- 500 g vepřové kůže
- majoránka
- několik stroužků česneku
- mletý pepř
- sůl
- 2 vepřové žaludky
Příprava:
Všechny masové části z prasete uvaříme a pokrájíme na větší kousky. Pak přidáme takové množství silného vývaru, aby masné části v něm neplávali, ale vytvářely hustou směs. Tu ještě ochutíme mletým pepřem, solí majoránkou, a utřený stroužky česneku (množství závisí na naší chutě). Vše dobře promícháme a směsí naplníme vepřové žaludky, které dobře uzavřeme provázkem. Můžeme použít i hotové speciální obaly na přípravu tlačenky. Tlačenku pak vaříme asi 2 hodiny na mírném ohni. Uvařenou ji vybereme, zatížíme destičkou a necháme vychladnout. Teprve pak ji krájíme na plátky.