Tlačenka po domácku
Doma poctivě připravena tlačenka je oblíbenou studenou pochoutkou, ke které se výborně hodí cibule a chléb.
Ingredience:
- 1 kg masa z vepřové hlavy bez kosti
 - 1 vepřový jazyk
 - 1 vepřové srdce
 - 500 g odřezků z masa
 - 500 g vepřové kůže
 - majoránka
 - několik stroužků česneku
 - mletý pepř
 - sůl
 - 2 vepřové žaludky
 
	Příprava:
	Všechny masové části z prasete uvaříme a pokrájíme na větší kousky. Pak přidáme takové množství silného vývaru, aby masné části v něm neplávali, ale vytvářely hustou směs. Tu ještě ochutíme mletým pepřem, solí majoránkou, a utřený stroužky česneku (množství závisí na naší chutě). Vše dobře promícháme a směsí naplníme vepřové žaludky, které dobře uzavřeme provázkem. Můžeme použít i hotové speciální obaly na přípravu tlačenky. Tlačenku pak vaříme asi 2 hodiny na mírném ohni. Uvařenou ji vybereme, zatížíme destičkou a necháme vychladnout. Teprve pak ji krájíme na plátky.