Tlačenka po domácku

Doma poctivě připravena tlačenka je oblíbenou studenou pochoutkou, ke které se výborně hodí cibule a chléb.

Ingredience:

  • 1 kg masa z vepřové hlavy bez kosti  
  • 1 vepřový jazyk  
  • 1 vepřové srdce   
  • 500 g odřezků z masa  
  • 500 g vepřové kůže 
  • majoránka 
  • několik stroužků česneku  
  • mletý pepř 
  • sůl  
  • 2 vepřové žaludky

Příprava:
Všechny masové části z prasete uvaříme a pokrájíme na větší kousky. Pak přidáme takové množství silného vývaru, aby masné části v něm neplávali, ale vytvářely hustou směs. Tu ještě ochutíme mletým pepřem, solí majoránkou, a utřený stroužky česneku (množství závisí na naší chutě). Vše dobře promícháme a směsí naplníme vepřové žaludky, které dobře uzavřeme provázkem. Můžeme použít i hotové speciální obaly na přípravu tlačenky. Tlačenku pak vaříme asi 2 hodiny na mírném ohni. Uvařenou ji vybereme, zatížíme destičkou a necháme vychladnout. Teprve pak ji krájíme na plátky.

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus