Pohankové jitrnice
Zabijačková klasika, která se hodí k bramborám a kyselé zelí.
Ingredience:
- 500 g masa z hlavy
- 500 g vepřových plic
- 100 g vepřového sádla
- 300 g pohanky
- 2 cibule
- pár stroužků česneku
- sůl
- mletý pepř
- majoránka
- 500 ml vývaru
Příprava:
Hlavu i plíce uvaříme v osolené vodě do měkka. Maso pak oddělíme od kostí a spolu s plícemi a osmaženou cibulí umeleme na mlýnku na maso. Uvařenou pohanku propláchneme studenou vodou a ocezenou smícháme s mletým masem. Směs ještě ochutíme solí, pepřem, majoránkou a rozetřeným česnekem a naplníme jí střeva. Uzavřené jitrnice vaříme asi 15 minut ve vývaru, pak je vyndáme a v studené vodě ochladíme. Před podáváním je upečeme ve vyhřáté troubě na sádle.