Pohankové jitrnice

Zabijačková klasika, která se hodí k bramborám a kyselé zelí.


Ingredience:

  • 500 g masa z hlavy
  • 500 g vepřových plic  
  • 100 g vepřového sádla  
  • 300 g pohanky  
  • 2 cibule 
  • pár stroužků česneku  
  • sůl  
  • mletý pepř 
  • majoránka 
  • 500 ml vývaru

Příprava:
Hlavu i plíce uvaříme v osolené vodě do měkka. Maso pak oddělíme od kostí a spolu s plícemi a osmaženou cibulí umeleme na mlýnku na maso. Uvařenou pohanku propláchneme studenou vodou a ocezenou smícháme s mletým masem. Směs ještě ochutíme solí, pepřem, majoránkou a rozetřeným česnekem a naplníme jí střeva. Uzavřené jitrnice vaříme asi 15 minut ve vývaru, pak je vyndáme a v studené vodě ochladíme. Před podáváním je upečeme ve vyhřáté troubě na sádle.

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus