Pohankové jitrnice
Zabijačková klasika, která se hodí k bramborám a kyselé zelí.
Ingredience:
- 500 g masa z hlavy
 - 500 g vepřových plic
 - 100 g vepřového sádla
 - 300 g pohanky
 - 2 cibule
 - pár stroužků česneku
 - sůl
 - mletý pepř
 - majoránka
 - 500 ml vývaru
 
	Příprava:
	Hlavu i plíce uvaříme v osolené vodě do měkka. Maso pak oddělíme od kostí a spolu s plícemi a osmaženou cibulí umeleme na mlýnku na maso. Uvařenou pohanku propláchneme studenou vodou a ocezenou smícháme s mletým masem. Směs ještě ochutíme solí, pepřem, majoránkou a rozetřeným česnekem a naplníme jí střeva. Uzavřené jitrnice vaříme asi 15 minut ve vývaru, pak je vyndáme a v studené vodě ochladíme. Před podáváním je upečeme ve vyhřáté troubě na sádle.