Červená rýže
Jednoduché, ale chutné pohoštění, které nesmí chybět na žádné zabijačce.
Ingredience:
- 3 kg rýže nebo krupice
- 1 kg surové nebo uvařené vepřové krve
- sůl
- mletý pepř
- majoránka
- pár stroužků česneku
- 1 velká cibule
Příprava:
Rýži nebo kroupy uvaříme ve vodě, lepší je však ovar, ve kterém se vařily jitrnice a jiné zabijačkové pochoutky, tehdy bude základ chuťově výraznější. Potom přidáme krev a směs ochutíme solí, mletým pepřem, majoránkou, rozetřeným česnekem a nadrobno pokrájenou cibulí. Kaši za stálého míchání vaříme na mírném ohni, nesmí se připálit. Uchováváme na chladném místě, podáváme však vždy teplou, pro vylepšení ji po zahřátí můžeme posypat škvarků.