Slaný koláč se sýrem, špenátem a smetanou

Použité suroviny:

200 g hladké mouky
4 lžíce másla nebo oleje
1 vejce
1 lžička soli
Na náplň:
4 plátky slaniny
1 lžíce olivového oleje
1 cibule a stroužek česneku
250 ml smetany na šlehání
100 g ementálu
5 vajec
400 g čerstvého špenátu
sůl
pepř
muškátový oříšek

Jak recept připravit:

1. Mouku, sůl, máslo a vejce zpracujeme na pevné těsto. Vytvarujeme kouli, zabalíme do fólie a necháme v
chladu. Troubu zahřejeme na 200 stupňů.
2. Rozválíme na placku o průměru asi 26 cm, přeneseme a prsty vtlačíme do koláčové formy. Propícháme,
vyložíme pečicím papírem, zatížíme fazolemi a pečeme 10 minut, vyndáme papír s fazolemi a ještě pečeme.
Snížíme teplotu a korpus vyndáme z trouby.
3. Listy špenátu omyjeme, spaříme a necháme okapat. V hlubší pánvi na oleji opečeme slaninu, cibuli a
česnek. Vmícháme smetanu, sýr, vejce a špenát. Osolíme a ochutíme.
4. Vlijeme na základ, povrch posypeme strouhaným sýrem a pečeme 35-40 minut.