Pizza Calzone
Budeme potřebovat:
kvasnice
olivový olej
polohrubou mouku
sůl
oregano
pasírované rajčata
zeleninu (můžete použít mraženou zeleninovou směs)
sýr (ideálně Mozarellu ale dobrý je i klasický eidam)
Postup:
Těsto na pizzu můžeme připravit stejně jako v receptu Pizza, nejpopulárnější jídlo světa.
Můžeme použít i čerstvé kvasnice, které rozmícháme v teplé vodě, přidáme cukr, olivový olej a necháme 2-3 minut odstát. Potom rozmícháme s polohrubou moukou, důkladně prohněteme a necháme kynout pokud těsto nezdvojnásobí svůj objem. Vykynuté těsto opět prohněteme a necháme ještě chvilku dokynout. Zpracujeme ho na tenký pizza korpus, lépe elipsovitého než okrúhlaho tvaru. Smícháním pasírování rajčat, olivového oleje, soli a oregána získáme omáčku která je základem každé pizzy, i naší pizzy Calzone. Pizza těsto rozprostřeme na plech a polovičku pokryjeme omáčkou. Na omáčku nasypeme zeleninu, a strouhaný sýr. Nakonec náplň pokryjeme kousky nakrájeného sýra. Pizzu překlopíme a okraje slepíme dohromady do tvaru pizza kapsy. Můžeme si pomoci vidličkou. Dáme péct do předem vyhřáté trouby na 200 stupňů na přibližně 15 minut. Uznávám, že výsledek nevypadá jako z kuchařské knihy, vaše bude určitě vypadat lépe. Při opakovaném pokusu jsem slepil okraje pizzy ručně, bez vidličky, ale efekt byl přibližně stejný jako při předchozím žita. Podáváme vcelku, dobrou chuť.