Paní Manče pirohy

Použité suroviny:

500 g zakysaného bílého jogurtu
4 vejce
3 lžíce stolního oleje
sůl
800 g hladké mouky
velkou lžíci jedlé sody
Náplň:
1 kg hovězího masa
5 středních cibulí
černý pepř
sůl
4 vejce

Jak recept připravit:

1. Na vál nasypeme hladkou mouku, přidáme zakysaný jogurt, vejce a stolní olej, posolíme a vše
prohněteme. Těsto vyválíme.
2. Na malém talířku vytvoříme tři hromádky jedlé soli a těsto jedním dílem sody posypeme po celé ploše,
pak těsto poskládáme jako na štrúdl. A opět vyválíme na placku. Takto postupujeme ještě dvakrát. Z těsta na
závěr vytvoříme bochánek, který necháme v ledničce tři hodiny chladnout.
3. Vychladlé těsto rozdělíme na dvě části, které vyválíme na placku. Jednu část vložíme na vymazaný plech
a důkladně přimáčkneme okraje a rohy.
Mezitím si připravíme masovou náplň:
1. Maso nameleme jemně na způsob přípravy kebabu,
na pánvi rozpálíme olej, přidáme jemně nakrájenou cibuli a mleté maso, směs opepříme a osolíme. Maso při
smažení neustále mícháme, aby se neslepilo a vypadalo jako haše.
2. Vejce uvaříme natvrdo, oloupeme a celé pokrájíme na malé kousky. Smícháme s usmaženým masem (haší) a
vytvořenou směs naklademe na těsto.
3. Směs přiklopíme druhou plackou, pořádně po celé ploše přimáčkneme včetně okrajů. Těsto potřeme navrch
žloutkem a ostrým nožem horní těsto nařežeme na koso.
4. Pečeme třicet minut v předehřáté troubě na 250 stupňů.