Lahodná Focaccia

 

Budeme potřebovat:

Polohrubou mouku
Kvasnice
Sůl, cukr
Olivový olej
Olivy

Postup:

Nejdříve si připravíme těsto. Promícháme kvasnice s moukou. Jelikož kvasnice jsou různé (různí prodejci), doporučuji co se týče množství postupovat podle návodu na obalu kvasnic. Do směsi kvasnic a mouky přidáme sůl. Na 100 gramů mouky přibližně třetinu čajové lžičky soli. Na stejné množství mouky špetku cukru a jedna a půl lžíce olivového oleje. Směs promícháme a přidáme trošku vody. Mícháme a přidáváme vodu pokud směs nemá konzistenci těsta které důkladně prohněteme rukou. Následně necháme těsto na teplém místě kynout přibližně jednu hodinu, respektivě dokud nezdvojnásobí svůj objem. Potom ho opět důkladně prohněteme a rozprostřeme na plech nebo do zapékací misky ve které budeme focaccia péct. Jelikož bude nyní následovat další, alespoň hodinové dokynutí, tak třeba počítat s tím že nám focaccia ještě zvětší svůj objem. Povrch focaccia potřeme olivovým olejem, obložíme olivami a dáme na teplé místo na hodinu dokynout. Předem si vyhřejeme troubu a dokynutou focacciu do ní dáme. Pečeme asi 20 minut dokud její povrch nezíská zlatavou barvu. Hotovou ji můžeme krájet a podávat. Nepopálte se ;) Tak jako u pečení chleba po upečení třeba chvilku počkat. Dobrou chuť.