Domácí pivo

Domácí pivo

Potřebujeme:

60 dkg ječmene, 16 l vody, ¼ kg cukru, 2-3 dkg chmele (dá se koupit sušený v lékárně), 2 dkg lékořice (lékořice, pendrek), 1 hrst sušených jablek, pivovarské kvasnice (nebo obyčejné droždí 5-6 dkg)

Jak na to:

Ječmen dobře umyjte, mokrý přikryjte navlhčenou utěrkou a nechte 3 dny naklíčit. Poté tento slad nechte 2 dny schnout v chladné místnosti.
Vložte na větší pánev a pražte. Podle stupně pražení má potom pivo barvu. Pražený ječmen rozdrťte v hmoždíři, vsypte do vody, přidejte cukr, chmel, přidejte lékořici a jablka. Směs asi 2 hodiny vařte, pak se přes plátno, nejlépe do hliněného hrnce. Když tekutina trochu vychladne přidejte kvasnice (droždí). Nádobu umístěte do ne příliš chladné místnosti, denně opatrně odstraňujte pěnu, která se tvoří na povrchu. Již po 3 dnech můžete pivo stáčet do lahví. V lahvích pivo nechávejte nejméně 8 dnů.

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus