Sladko-slané zavařeniny

Máme tu zavařovací sezónu a při zavařování nám pomáhají pomocníci ověření lety a zkušenostmi.

Rybízové-egrešové želé s červeným vínem (na 4 sklenice à 350 ml)
Doba přípravy: asi 35 minut
Přísady:  300 g červeného rybízu, 300 g angreštu, 125 ml vod, asi 300 ml červeného vína, 1 balíček Gelfix Extra 2:1 Dr.Oetker, 500 g cukru

Příprava:
1. Rybíz a angrešt omyjeme, zbavíme stopek a asi 5 minut povaříme ve vodě. Dáme pryč z plotny a přes sítko propasírujeme. Vzniklou ovocnou šťávu odměříme a doplníme červeným vínem na 750 ml.

2. Šťávu nalijeme do hrnce, přidáme Gelfix Extra smíchaný s 2 lžícemi cukru a 1 minutu povaříme. Přidáme zbývající cukr a za stálého míchání povaříme minimálně 5 minut. Ihned plníme až po okraj do připravených sklenic. Sklenice uzavřeme, obrátíme dnem vzhůru a asi 5 minut necháme stát na víčku (sklenice s klasickými víčky bez závitů neobracíme).

Ostrá pochoutka z rajčat a papriky  (na 8 sklenic à 250 ml)
Doba přípravy: asi 30 minut

Přísady:  500 g spařených oloupaných rajčat nakrájených na kousky, 500 g očištěných paprik nakrájených na kostičky, 150 g oloupané, na kolečka nakrájené cibule, 100 ml vinného octa, 1 vrchovatá KL mleté ​​papriky, 1 zarovnaná KL mletého pepře, 1 zarovnaná KL soli , 1 balíček Gelfix Super 3:1 Dr.Oetker, 350 g krystalového cukru, 8 kusů hřebíčku

Příprava:
1. Rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme na malé kousky. Papriky omyjeme, zbavíme střídky a nakrájíme na malé kostičky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka.

2. Připravenou zeleninu vložíme do hrnce, přidáme ocet, mletou černý pepř, mletou papriku a sůl. Za občasného zamíchání asi 10 minut povaříme.

3. Gelfix Super rozmícháme s 2 PL cukru a vmícháme do směsi. Přidáme zbytek cukru a opět přivedeme do varu. Povaříme 5 minut a ihned plníme po okraj do sklenic, do kterých jsme předem dali 1 hřebíček. Sklenice důkladně uzavřeme víčkem.

Pikantní červená řepa s křenem  (na 4 sklenice à 250 ml)
Doba přípravy: asi 30 minut

Přísady: 2 kg červené řepy, 2,5 l vody, 1 balíček Kyseliny citrónové Dr.Oetker, 6 zarovnané PL nastrouhaného křenu, 500 ml vody, 400 ml vinného octa, 4 zarovnané PL krystalového cukru, 2 zarovnané KL soli, 3 hřebíčky, 1 zarovnaná KL mletého pepře, 2 zarovnaná KL kmínu, 2 na malé kousky nakrájené šalotky nebo cibule, 1 balíček Pomůcky ke konzervování Dr.Oetker

Příprava:

1. Červenou řepu omyjeme a uvaříme v 2,5 I vody, v níž jsme rozpustili kyselinu citrónovou. Vaříme 35 minut.

2. Uvařenou červenou řepu necháme vychladnout, oloupeme a nakrájíme nebo nastrouháme ji na libovolné kousky. Přidáme nastrouhaný křen a důkladně promícháme.

3. Vodu, vinný ocet, cukr, sůl, hřebíček, pepř, kmín a cibuli 5 minut povaříme. Vmícháme pomůcku ke konzervování. Nálev nalijeme na červenou řepu, promícháme a plníme do sklenic. Uzavřené sklenice sterilizujeme v troubě při teplotě 95 ° C na plechu asi s 3 cm vody 40-50 minut.

 

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus