Mrkvový a Ananasový džem

Opět tu máme sezónu zavařování a víme, že vaření chtivé hospodyňky rády zkoušejí nové recepty, tři z nich vám nabízíme.

Mrkvový džem

Džem z kořenové zeleniny se většinou připravoval během zimního období, kdy byl nedostatek ovoce. Mrkev můžete nahradit pastinák, červená řepa, kedluben či tuřínem. Před přípravou je nutné zeleninu nejdříve několikrát blanšírovat, na její zjemnění.

Potřebujete: 1 kg na jemno nastrouhané mrkve, 250 g sultánek, 500 ml vody, 750 g želírovacího nebo krystalového cukru, kůra ze 2 citronů, šťáva ze 3 citronů, 2 lžičky mletého zázvoru

Postup: Mrkev, sultanky a vodu dejte do zavařovací hrnce a uveďte do varu. Pak snižte teplotu a vařte 10 - 15 minut na mírném ohni do změknutí. Přidejte cukr, kůru, šťávu a míchejte, do rozpuštění cukru. Opět uveďte do varu a za častého míchání vařte na mírném ohni asi 1 hodinu do zhoustnutí. Nakonec přidejte zázvor a hrnec odstavte z ohně. Naložte do sterilizovaných sklenic a uzavřete.

Džem ze zelených rajčat a pomerančů

Potřebujete: 4 sladké pomeranče, 2 citrony, 1 kg zelených rajčat, 750 ml vody, 1 kg želírovacího nebo krystalového cukru, 1 ½ drcených koriandrové semen

Postup: Pomeranče nakrájejte na plátky a vyberte jadérka . Odšťavňování citronů a jadérka odložte, které svažte do kousku gázy. Pomeranče a rajčata Pomelte na mlýnku nebo jemno zpracujte na kuchyňském robotu. Směs pomerančů a rajčat dejte spolu s vodou a gázovým pytlíkem do zavařovací hrnce. Uveďte do varu, pak snižte teplotu a vařte na mírném ohni asi 45 minut do změknutí. Do hrnce přidejte cukr a citronovou šťávu a míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Opět uveďte do varu a za občasného míchání vařte na středním ohni 30 - 35 minut do požadované konzistence. Odstavte ze sporáku a džem nechte pár minut stát. Pokud třeba posbírejte pěnu, vyberte gázové kapsy a přimíchejte rozdrcené koriandrové semena. Naplňte do sklenic.

Ananasový džem

Ananas můžete nahradit voňavým melounem, množství jablek zůstává vždy stejné.

Potřebujete: 1 střední ananas (1,25 kg), 1 kg oloupaných a nahrubo nakrájených jablek na vaření bez jaderníku, 425 g okapaných a rozpůlených liči z konzervy, 250 ml vody, kůra z 1 citronu, šťáva ze 2 citronů, 1,25 kg želírovacího nebo krystalového cukru

Postup: Ananas oloupejte a nakrájejte na malé kostičky, pak spolu s jablky na jemno zpracujte v kuchyňském robotu. Přeložte do zavařovací hrnce, přidejte liči, vodu, citrónovou kůru a šťávu. Uveďte do varu, pak snižte teplotu a vařte na mírném ohni 20 - 25 minut do rozvařených jablek a změknutí ananasu. Přidejte do hrnce cukr a míchejte do rozpuštění. Opět uveďte do varu a za častého míchání vařte 20 - 25 minut. Odstavte ze sporáku a džem nechte pár minut stát. Posbírejte všechnu pěnu. Směsí naplňte sterilizované sklenice a uzavřete. Džem je možné ihned konzumovat.

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus