Domácí povidla
Použité suroviny:
švestky
podle potřeby (zralosti švestek) troška cukru
Jak recept připravit:
Vypeckované švestky dáme do většího hrnce, podlijeme troškou vody (max. 0,5 dcl) a za stálého míchání
vaříme na prudším ohni. Až švestky pustí vodu, stáhneme na malý oheň a za stálého míchání vaříme několik
hodin. Švestky by měly při vaření jemně probublávat, ne prskat. Po několika hodinách (3-5) by se měla voda
odpařit a povidla by měly začít tmavnout a jakoby se připalovat. Vaříme povidla tak dlouho, až jsou hodně
tmavé barvy, leské a začnou držet při sobě. Konzistence by měla být taková, že by měly po nabrání a
převrácení vařečky držet. Čím lépe budou odpařená, tím déle vydrží. Ještě horké dáváme pouze do čistých
vyvařených sklenic.