Výborná rajčatová pěna s bylinkami
Použité suroviny:
500 g rajčat | 2 stroužky česneku | 3 cibule | 1 lžíce oleje | 3 lžíce rajčatového protlaku | po svazku
petrželky, pažitky a bazalky | po snítce rozmarýnu a tymiánu | 1 bobkový list | 1/2 svazku meduňky | 250 ml
zeleninového vývaru (z kostky) | dle chuti: pepř a sůl | dle chuti: cukr | 6 plátků želatiny | 1 bílek | 100
ml smetany
Jak recept připravit:
Rajčata omyjeme, očistíme a posekáme. Česnek a cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Na rozehřátém oleji
zesklovatíme cibuli. Přidáme rajčata a protlak a 10 min. podusíme. Bylinky omyjeme a posekáme.
K rajčatům přidáme vývar, petrželku, rozmarýn, tymián, bobkový list a česnek, osolíme, opepříme,
přisladíme. Přikryté dusíme 1 hodinu. Namočíme želatinu.
Rajčata propasírujeme. Ve vzniklé pěně (500 ml) rozpustíme vymačkanou želatinu a přidáme zbylé bylinky.
Jakmile začne želírovat, vmícháme bílek ušlehaný se smetanou do tuha. Naplníme do formiček vypláchnutých
studenou vodou a uložíme na 6 hodin do chladu. Vyklopíme a podáváme.