Zelňačka z Oravského kraje

Zelňačka pro hladové. Z každé porce vylovíte i jednu vepřovou kotletu.

Ingredience:

1 l vody z kysaného zelí
1 a ½ l vody
100 g kořenové zeleniny
350 g kysaného zelí
400 g uzené klobásy
4 kusy vepřových kotlet (dle počtu strávníků)
alespoň 10 g sušených hub
sůl, mletý pepř, majoránka
3 stroužky česneku
40 g masti
30 g hladké mouky


Příprava:
Do studené vody dáme vařit vepřové kotlety, klobásu a sušené houby, které jsme na hodinu namočili do vody. Po půl hodině vaření přidáme pokrájené kysané zelí a nastrouhanou zeleninu. Když ingredience změknou, přidáme přecezenou česnekovou jíšku, zelnou vodu a chvíli povaříme. Kotlety a klobásu pak vybereme a polévku dochutíme majoránkou, pepřem a solí. Klobásu pokrájíme vrátíme do zelňačky, kotlety vložíme po jednom do talířů.