Zelňačka s vejci
Polévka z kysaného zelí netypicky - s uvařeným vejcem, které nasákne chutí zelňačky.
Ingredience:
2 a ½ l vody
500 g kysaného zelí
1 kostka masového vývaru
10 g sušených hub
1 menší cibule
40 g masti
50 g hladké mouky
sůl, kmín, majoránka, nové koření, pepř, zázvor
2 stroužky česnek
vejce podle počtu strávníků
Příprava:
Do vody dáme vařit kostky vývaru a sušené houby. Po hodině přidáme pokrájené kysané zelí a pak polévku příchutích mletým kmínem, pepřem, rozdrceným zrnkem nového koření, zázvorem a rozetřeným česnekem. Když je zelí uvařený, přidáme bledou jíšku rozředěné teplou vodou a spolu povaříme. Podle počtu stolovníků dáme do vařící zelňačky vařit vejce, při každé jedno. Vejce zvlášť rozbijeme do hrnku a těsně nad hrncem ho necháme sklouznout do polévky. Potom mírně pohybujeme hrncem, aby bílky obalili žloutky. Asi po 4 minutách je vařečkou opatrně od sebe oddělíme a ještě asi 5 minut vaříme.