Z kapřích hlav polévka

Použité suroviny:

2 kapří hlavy | ze dvou kaprů odřezky | dle chuti: mlíčí nebo jikry | dle chuti: rybí játra (nemusí být)
| 1 větší cibule | 2 stroužky česneku | 1 větší mrkev | 1 větší petržel | 1 malý celer | 2 bobkové listy | 6
kuliček nového koření | 6 kuliček pepře | dle chuti: sůl | 2 lžíce másla | 2 lžíce hladké mouky

Jak recept připravit:

Očištěné a omyté rybí hlavy s odřezky vložíme do 3 litrů vody (pokud stahujeme kůži, dáme ji také
vyvařit, není ani potřeba odstranit šupiny), přidáme celou cibuli, mrkev, petržel, celer a česnek, vložíme
nové koření, bobkový list a pepř, osolíme a na mírném ohni vaříme (táhneme) 90 minut. Z počátku odstraňujeme
případnou pěnu a zhruba po 40 minutách dolijeme vařící vodu do původního objemu. Uvařený vývar přecedíme do
druhého hrnce přes jemný cedník.
Hlavy a odřezky necháme vychládnout, obereme maso a přidáme do vývaru.
Mezitím vaříme v jiném kastrolku v osolené vodě vnitřnosti po dobu 15 minut. Uvařené vnitřnosti nakrájíme
na kousky a taktéž je vložíme do vývaru.
Na pánev dáme máslo, rozpustíme je a přidáme mouku. Za stálého míchání usmažíme lehce růžovou zásmažku.
Vývar uvedeme opět do varu a poté přidáme zásmažku. Promícháme a necháme lehce povařit ještě po dobu 15
minut.