Z jarních bylinek polévka
Použité suroviny:
1 l vývaru z jehněčího masa,drobů a kostí | 80 g másla | 100 g hladké mouky | 25 g soli | 0,5 g mletého
pepře | 0,2 g muškátového květu (oříšku) | 150 g jarních bylinek: mladých
kopřiv,libečku,petrželky,pampelišky,špenátových listů | 2 vaječné žloutky
Jak recept připravit:
Rozpustíme 50 g másla, přidáme hladkou mouku a zhotovíme světlou jíšku, kterou zalijeme vlažným vývarem a
dobře rozšleháme. Zvolna vaříme asi půl hodiny. Polévku dochutíme mletým pepřem, muškátem a podle potřeby
dosolíme.
Jarní bylinky pečlivě opereme a posekáme je nahrubo. Rozsekané bylinky na zbývající rozpuštěné máslo a
krátce je podusíme. Potom na ně přecedíme provařenou polévku, přivedeme do varu a přilijeme našlehané
žloutky, které necháme v polévce srazit.
V lehce zahoustlé polévce jsou vidět kousky zelených bylinek a žluté částečky rozptýlených žloutků. Vůně
a chuť je jemná, charakteristická pro použité nebo převládající byliny.