Smetanová zelňačka

Všechny chutě kysaného zelí, uzené klobásy, bobkového listu či sušených hřibů v této polévce zjemní nakonec lžíce husté smetany.

Ingredience:

2 nožičky domácí uzené klobásy
kousek uzeného masa
15 g sušených hub
30 g hladké mouky
250 ml mléka
20 g masti
20 g cibule
500 g kysaného zelí
sůl
bobkový list
kmín
mletá červená paprika
zakysaná smetana

Příprava:
Uzené maso a houby namočené ve vodě uvaříme ve vodě smíchané s vodou z kysaného zelí. Uvařené maso vyndáme pokud houbám přidáme pokrájené zelí, klobásu, kmín, bobkový list a vaříme. Z mouky a mléka připravíme zavářku, kterou přilijeme k zelí a ještě spolu povaříme. Na sádle zapěníme nadrobno pokrájenou cibuli, přidáme červenou papriku a dáme do polévky. Tu nakonec dochutíme trochou cukru a v případě potřeby dosolíme. Klobásu pokrájíme a vložíme do polévky. K hotové zelňačce podáváme lžíci zakysané smetany.