Polévky na každý způsob
Při návštěvě restaurace se však nikdo z nás nechce cítit jako u zubaře, proto přinášíme několik tipů jak na to.
Polévky na každý způsob
S polévkami je to tak: mezinárodní jsou už "obkoukané" a krajové zas jinde málokdy chápou. Mohli bychom označit různé kyselé polévky se smetanou. Ale například už najdeme jen málo takových, kteří by je uměli ocenit.
Servírování
Polévky se, bez ohledu na to, zda mají či nemají zavářku, nabízejí v talířích nebo šálcích. V obou případech používáme lžíci, která je umístěna vpravo.
Jak ji jíst
Lžíci naplníme jen do poloviny nebo třetiny. Plnou nenabíráme, protože cestou k ústům z ní většinou vylijeme. Nabrat si úplně málo také není ideální řešení. Tak totiž nemáme možnost polévku opravdu ochutnat a vychutnat. V případě, že je ta naše příliš horká, nemusíme se bát foukat. Je to společensky přípustné.
Co říká etiketa
Pokud nám polévka mimořádně chutná, můžeme ji vychutnat do poslední kapky. Je to povoleno. Stejně tak v případě, že nám polévku servírují v šálku. Není dovoleno naklánění talíře. Pokud to už musíme udělat, odkloňme talíř od sebe, je to elegantnější.
Pijeme k tomu?
Polévky považují za dostatečně tekuté, abychom k nim museli pít. Výjimkou je situace, pokud je polévka i hlavním jídlem (kapustnica, dršťková, fazolová). Po těch pijeme tak jako po guláši a omáčkách.
Cibulová polévkaPosílit se cibulovou polévkou není o nic složitější než si dát čistý vývar nebo krémovou bramborovou polévku. Horší je, pokud se toast, který plave na polévce, pekl i se sýrem. Chléb tak mění svou původní charakteristickou vlastnost a získává jinou kvalitu. Od gumového po tvrdý. S tím musíme počítat.
Opečený chléb, pokud je měkčí, rozdělíme lžičkou nebo i malou vidličkou a přiměřené sousto si připravíme na okraj talíře. Stejně, jako kdybychom měli v talíři dlouhé těstoviny nebo velké halušky. I "zavářku" z opečeného chleba se sýrem porcujeme příborem na okraji talíře.
Pokud se nám zdá chlebíček v polévce přitvrdit a větší než lžíce, pomůžeme si vidličkou a rozdělíme ho na přiměřené kousky. Převislé a táhnoucí se nitky sýra obtočíme ho kolem lžíce a sníme.
Autor: Dana Nováková