Polévky které u mí zahřát i za sytit

Chladné až mrazivé dny nás odrazují dát si zmrzlinový dezert. Spíše se nám žádá za talíř horké polévky. Stačí správné ingredience i receptura a tělo se dokonale zahřeje.
Odborníci na výživu upozorňují na fenomén rychlých obědů s jedním chodem a na absenci polévek v našich stravovacích zvyklostech. Tento druh jídla je však pro organismus přínosem. Připraví trávicí soustavu na zpracování těžších stravitelných pokrmů, odstartuje sekreci slin i žaludečních šťáv, rozhýbe střeva, ochrání žaludeční sliznici před vznikem vředů a jak tekutá strava je i součástí pitného režimu. Navíc, porce hlavního chodu nemusí být velká, protože po částečném zasycení už nezkonzumujeme velké množství například smaženého masa. A ani pocit hladu se nedostaví po obědě tak rychle, polévka totiž pomáhá udržet stabilní hladinu cukru v krvi. Správně připravené zeleninové polévky jsou navíc zdrojem vitamínů a minerálů.
Které potraviny zahřejí
Na oběd stačí lehčí zeleninová či masový vývar, na večeři pak jako hlavní menu si můžeme dát sytější Gulášové nebo luštěninové, případně jinou polévku zahuštěnou jíškou či zatřepala mlékem. V zimních měsících se nabízí i tradiční zelňačka, existují desítky receptů na její přípravu. Je jedno, jestli do ní dáme klobásu, uzené maso nebo sušené švestky, každá dodá tělu potřebné živiny. Navíc čerstvě uvařená nebo pořádně přihřátá dokáže rozmrazit i lyžaře po půl dni stráveném na svahu nebo děti, které se vrátili ze sáňkovačky s pořádně vyštípanými lícemi a ledovými rukama. Třeba i volit vhodné potraviny. K těm, které zaručeně zahřejí, patří červená fazole, chřest, žampiony či česnek. A česneková polévka zároveň upraví látkovou výměnu a zlepší prokrvení, takže ani v zimě by nás neměli trápit studené nohy.
Poznámka:
Sytější polévka je alternativou i pro zaneprázdněné ženy, které potřebují doma nakrmit manžela a jednoho či více teenagerů. Fazolová nebo hustá zelná polévka s pár krajíci tmavého chleba může být rychlou a zdravou večeří pro celou rodinu. A pokud se navaří  větší hrnec, hladoši se takto chutně obsluhují i několik dní.

Autor: Zuzana Smutná

 

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus