Polévka z mrkve a květáku

Použité suroviny:

1 menší květák | dle chuti: sůl | 40 g másla | 1 čtvrtka malého celeru | 1 menší mrkev | 1 lžička hrášku
ve slaném nálevu | 1 malá cibule | 40 g hladké mouky | 1 litr květáku | 2 a 1/2 dl mléka | dle chuti: zelená
petrželka

Jak recept připravit:

Květák očistíme, omyjeme a rozebereme na jednotlivé růžičky. Vložíme do 1 litru vroucí vody a krátce
povaříme.
Potom omyjeme a oloupeme kořenovou zeleninu a nastrouháme ji na struhadle nahrubo. Cibuli oloupeme a
nadrobno nakrájíme. Sterilovaný hrášek pečlivě scedíme na sítku. Sítem vybereme povařený květák a vývar dáme
částečně zchladit.
Do druhého hrnce si dáme rozpustit máslo a na něm zpěníme cibuli a nastrouhanou zeleninu. Společně vše
osmahneme, zasypeme hladkou moukou a za stálého míchání orestujeme. Do vzniklé směsi přiléváme postupně
chladnější vývar a prošleháváme, aby se nám netvořily hrudky. Polévku přivedeme k varu a za častého míchání
vaříme ještě asi 15 minut. Ke konci vaření přidáme mléko, povařený květák a sterilovaný hrášek. Necháme
přejít varem a dochutíme muškátovým květem a polévkovým kořením.
Před podáváním posypeme jednotlivé porce nadrobno nasekanou petrželkou.