Polévka Italská z nasolené tresky

Použité suroviny:

450 g sušené nasolené tresky, namočené ve vodě
1/3 šálku olivového oleje
2 středně velké, nadrobno nasekané cibule
1/2 šálku suchého bílého vína
4 konzervovaná oloupaná rajčata
2 oloupané stroužky česneku
1 lžíce nasekaných listů celeru
1/4 lžičky sušeného tymiánu
1 bobkový list
5 snítek petrželky a 1 lžíce nasekané čerstvé petrželky
4 oloupané a na silné plátky pokrájené brambory
podle chuti sůl
čerstvě mletý černý pepř
12 opečených krajíců chleba italského typu, potřených česnekem (nemusí být)

Jak recept připravit:

Odstraňte z tresky kosti a kůži a pokrájejte ji na kusy o velikosti asi 5cm2.
Ve velkém hrnci na polévku rozehřejte na středním plameni olivový olej, přidejte cibuli a osmažte ji
dozlatova.
Přilijte víno, přidejte rajčata, česnek, listy celeru, tymián, bobkový list a snítky petrželky.
Povařte, dokud se víno téměř nevypaří. Přidejte plátky brambor a dostatek horké vody, aby v ní byly
ponořeny.
Osolte, opepřete, uveďte do varu, stáhněte plamen a na mírném plameni asi 15 minut povařte.
Přidejte kusy tresky a nasekanou petrželku, uveďte do varu, opět stáhněte plamen a zakryté pokličkou
povařte asi 10 minut.
Děrovanou lžící vyjměte kusy ryby a brambor do hluboké, předehřáté mísy. Vyjměte a vyhoďte stroužky
česneku, snítky petrželky a bobkový list. Je-li třeba, přisolte a připepřete. Přelijte polévku přes rybu.
Do každého talíře dejte dva krajíce opečeného chleba a naběračkou na ně nalijte polévku s treskou.