Polévka cibulová
Tradiční polévka, známá pro jednoduchost základní potraviny vaří v celém světě, má co nabídnout i skutečnému gurmánu.
Ingredience:
- 1 a ½ l masového nebo zeleninového vývaru
- 8 cibulí
- mletý pepř
- 1 lžíce octa
- 3 lžíce oleje
- sůl
- pažitka nebo petrželka
- opražené plátky veky nebo housky
- strouhaný tvrdý sýr
Příprava:
Cibuli oloupeme, jemně pokrájíme a osmahneme na mírném ohni dozlatova. Pak ji osolíme, opepříme a zalijeme vývarem. Vaříme asi 20 až 30 minut, až se cibule rozvaří. Polévku přecedíme, ochutíme octem a pažitkou nebo petrželkou. Polévku podáváme s opraženými plátky veky nebo housky, které před ponořením posypeme strouhaným sýrem.