Polévka cibulová

Tradiční polévka, známá pro jednoduchost základní potraviny vaří v celém světě, má co nabídnout i skutečnému gurmánu.

Ingredience:

  • 1 a ½ l masového nebo zeleninového vývaru
  • 8 cibulí
  • mletý pepř
  • 1 lžíce octa
  • 3 lžíce oleje
  • sůl
  • pažitka nebo petrželka
  • opražené plátky veky nebo housky
  • strouhaný tvrdý sýr

Příprava:
Cibuli oloupeme, jemně pokrájíme a osmahneme na mírném ohni dozlatova. Pak ji osolíme, opepříme a zalijeme vývarem. Vaříme asi 20 až 30 minut, až se cibule rozvaří. Polévku přecedíme, ochutíme octem a pažitkou nebo petrželkou. Polévku podáváme s opraženými plátky veky nebo housky, které před ponořením posypeme strouhaným sýrem.