Pikantní cibulová omáčka

Použité suroviny:

1 kg malých cibulí
4 stroužky česneku
40 g Jihočeského másla
2 lžíce polohrubé mouky
2 konzervy loupaných rajských jablíček
600 g mražených zelených fazolek
2 litry čirého vývaru z kostky
1 lžičku sušeného oregana
500 g kabanosu
2 kelímky plnotučného jogurtu
1 kelímek zakysané smetany
dle chuti: sůl a pepř
2 lžíce nakládaného zeleného pepře
dle chuti: pár kapek tabaska

Jak recept připravit:

Cibule oloupeme, přepůlíme a nakrájíme na tenká kolečka. Také česnek oloupeme, prolisujeme nebo najemno
usekáme. Ve velkém hrnci rozpálíme tuk a cibuli s česnekem na něm podusíme, až zesklovatí. Vmícháme
polohrubou mouku a osmahneme. Přidáme rajská jablíčka i se šťávou a zelené fazolky. Přilijeme k vývar a
přivedeme k varu. Okořeníme oreganem a při nízké teplotě vaříme pod poklicí přibližně 20 minut.
Kabanos rozkrájíme na půl centimetru silné plátky. Jogurt smícháme se smetanou, osolíme a opepříme.
Zelený pepř necháme okapat a dvě třetiny vmícháme do jogurtové omáčky.
Polévku posypeme zbytkem zeleného pepře. Přidáme do ní plátky salámu a při mírné teplotě zhruba 5 minut
povaříme. Solí, pepřem a několika kapkami tabaska dodáme polévce ostré chuti. Jogurtovou omáčku se zeleným
pepřem podáváme zvlášť.