Ostrá špenátová polévka s bilinkami
Použité suroviny:
1 malá cibule | 60 g másla | 30 g pšeničné mouky | 1 l hovězího, kuřecího nebo zeleninového vývaru | dle
chuti: sůl a pepř | dle chuti: kayánský pepř | 100 g špenátu | 2 hrstě čerstvých bylinek (petrželka, kopr,
kebrlík atd.) | 1 velký svazek pažitky | 200 g sladké smetany (nebo sójový výrobek)
Jak recept připravit:
V hrnci rozehřát máslo a usmažit na něm nadrobno pokrájenou cibulku. Za stálého míchání přidat mouku a
usmažit zlatavou zásmažku. Za stálého míchání postupně přilévat vývar (pozor na hrudky). Osolit, opepřit a
přidat kayánský pepř. Přivést do varu a vařit po 10 min.
Opláchnout špenát a bylinky. Nadrobno pokrájet špenát a zvlášť bylinky. Nůžkama nastříhat pažitku.
Přidat špenát a smetanu do polévky. Přivést k bodu varu, sundat z ohně a přidat bylinky.
Polévku podávat horkou, posypanou pažitkou.