Netradiční fazolová polévka k půstu

Popeleční nebo ošklivou středou se nám začal půst pro Velikonocemi. A přestože se dnes nedodržuje tak přísně jako kdysi, některá jídla typické pro postní období patřili k celkem zajímavým.
Jedním z nich je i fazolová polévka s jikrami. Maso bylo sice zakázáno, takže klobásu byste po masopust v luštěninových jídlech darmo hledali, ale ryby se konzumovat mohli. Postup je jednoduchý.

Asi 200 g suché bílé fazole dáme den předem namočit do vody a druhý den ji uvaříme doměkka. Pak si připravíme jíšku z mouky a másla a přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, kterou mírně opražíme. Nakonec do ní přidáme vývar s uvařenou fazolí a pokud je po převaření příliš hustá, přidáme ještě potřebné množství vody. Polévku osolíme, ale ne příliš a vložíme do ní 3 až 4 syrové žloutky. Mezitím si umyté a osolené jikry z kapra (nejlépe z několika) uvaříme ve vodě, do které jsme přidali ocet a nadrobno nakrájenou cibuli. Když projdou varem, tak je vyndáme, vložíme do fazolové polévky a trochu ještě povaříme. Pokud třeba, ještě dochutíme, ale výrazná chuť vývaru z octa a cibule, který se uvolní z jiker, by měla stačit.

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus