Masová zelňačka
Vánoční klasika, ve které nechybí uzené, kysané zelí a sušené houby.
Ingredience:
2 a ½ l vody
500 g kysaného zelí
500 g vepřového masa
300 g uzeného masa
300 g klobása
10 g sušených hub
1 menší cibule
30 g hladké mouky
30 g masti
sůl, kmín, majoránka, zázvor, nové koření, pepř
2 stroužky česneku
Příprava:
Do vody dáme vařit vepřové a uzené maso spolu s houbami. Asi po hodině vložíme do hrnce klobásu a pokrájené kysané zelí. Později přidáme mletý pepř, potlučené zrníčko nového koření, česnek utřený s trochou soli a mletý kmín. Když jsou klobásy a maso měkké, vyjmeme je, pokrájíme a vložíme zpět do zelňačky, kterou jsme předtím zahustili bledou rozředěnou jíškou.