Houbačka kyselá

Použité suroviny:

1 litr vody, 500 gramů vařených brambor, cibule, 40 gramů hub, světlá jíška z 50 gramů másla a 40 gramů
hladké mouky, 1/2 litru smetany, ocet, kmín, sůl

Jak recept připravit:

Očištěné a omyté houby pokrájíme a dáme vařit společně s celou cibulí, solí a kmínem (jestli máme pouze
sušené, tak je před vařením namočíme do vody). Když houby změknou, vyjmeme cibuli, vývar zahustíme jíškou a
povaříme deset minut. Polévku odstavíme z ohně a opatrně za stálého míchání do ní vlijeme smetanu. Již
nevaříme. Do hotové polévky přidáme brambory, ochutíme octem, popřípadně dosolíme. V některých krajích
přidávají do této smetanové polévky kopr, krouby nebo obojí.