Čočková polévka ze Slovenska
Klasická Slovensku polévka, která zasytí. Druhý chod již nepotřebujete.
Ingredience:
150 g čočky
150 g brambor
40 g cibule, 40 g sádla
40 g hladké mouky
200 ml zakysané smetany
bobkový list
sůl
ocet
120 domácí klobásy
Příprava:
Do 1 l vody dáme vařit den předem namočenou čočku a na mírném ohni uvaříme doměkka. Během vaření doléváme horkou vodou. Očištěné a pokrájené brambory uvaříme zvlášť v osolené vodě. Na sádle zpěníme nadrobno pokrájenou cibuli, přidáme mouku a připravíme světlou jíšku, kterou zalijeme přeceděnou vodou, ve které jsme vařili brambory. Dobře promícháme a pomalu vaříme sortiment asi 40 minut. Potom přidáme uvařenou čočku, brambory, bobkový list, posolíme, dochutíme octem, chvíli povaříme a nakonec zjemníme zakysanou smetanou. Před podáváním přidáme klobásu, kterou jsme pokrájenou na kolečka osmažili ve vlastní šťávě.