Chutná ovocná polévka
V horký den osvěží nejlépe studená polévka. Možná jako tradiční se v české kuchyni vnímá spíše sytá luštěninových nebo zapřažená bramborová polévka. V létě si však trávicí systém netřeba zatěžovat jídly, které přejí našemu organismu spíše v chladnějších měsících. Pro přípravu osvěžujícího receptu si můžeme vzít na pomoc sezónní ovoce.
Potřebujeme:
Půl kilogramu zralých broskví, které omyjeme, vypeckujeme a s trochou vody udusíme doměkka. Rozvařené kousky broskví pak přetřeme přes síto a do získané směsi dáme špetku soli a trochu cukru. Pak ji zalijeme asi l litrem vody, promícháme a povaříme. Pak v malém množství vody rozmícháme 30 g maizeny, nalijeme do broskvové polévky a necháme sevřít. Pokud je směs příliš hustá, přidáme ještě 3 až 4 deci vody. Do hotové polévky ještě zamícháme citronovou šťávu a 3 oloupaná a nadrobno rozkrájené broskve a pokud je pohoštění určené dospělým, můžeme přilít i 100 ml bílého vína. Broskvová polévka je chutná vlažná nebo studená. Na lepší zasycení můžeme jako přílohu podávat sušenky nebo piškoty.