Chlebové polévky

Zimní období si žádá vydatnější stravu mezi takové patří určitě i teplé polévky, jejichž součástí může být i chléb.

Chlebová polévka
POTŘEBA
: 300 g cibule, 50 g másla, 1,2 masového vývaru, 200 g krájeného tvrdého chleba, 100 g čerstvého strouhaného sýra Gryuére, čerstvě mletý pepř

POSTUP: Cibuli nakrájejte na jemné plátky, v hrnci rozpustíte máslo a na malé teplotě duste asi 20 min. cibuli, pak přidejte masový vývar spolu vařte dalších 20 min. Mezitím opečte krajíce chleba v troubě. Nakonec rozehřejte troubu na 180 ° C, do vyšší mísi na zapékání vložte opečený chleba, posypte nastrouhaným sýrem a zalijte masovým vývarem s cibulí. Opepřete čerstvě mletým pepřem a troubě dopečeme.

Kapustová polévka s chlebem
POTŘEBA:
500 g tvrdého chleba, 3 stroužky česneku, 1 malá kadeřavá kapusta, 1 malá cibule, 30 g másla, 100 g sýra Grana Padano, 1,5 l masového vývaru, mleté ​​čerstvé koření

POSTUP : Chléb nakrájíte na krajíce a zlehka opečte v troubě, pak je potřete česnekem. Kapustu opláchněte a listy povařte ve slané vodě. Mezitím cibuli nasekejte nadrobno a poduste na másle. Potom přidejte vrstvu kapusty a posypte sýrem. Krajíce chleba, kapusty a sýra ukládejte po vrstvách a nakonec zalijte vývarem. Zakryté pečte ve vyhřáté troubě na 160 ° C asi 2 hodiny. Nakonec přidejte mleté ​​koření.

Kapustová polévka se zapékání sýrem a chlebem
POTŘEBA
: 1 hlávku kapusty, 50 g slaniny, 500 g tvrdého chleba, sekanou majoránku nebo saturejku, 150 g poloměkkého přezrálého kravského sýra (Fontina), 80 g másla, 1 l masového vývaru, sůl a koření

POSTUP : Kapusta a slaninu nakrájejte na drobné kousky a vše poduste v hrnci asi 15 min. . Chléb nakrájejte na krajíčky a opečte v troubě. Ohnivzdornou nádobu vyložte opékanými kousky chleba, pak ukládejte směs kapusty a slaniny, posypte nasekanými bylinkami a uložte jemně nakrájené plátky sýru a kousky másla, celý postup opakujte. Nakonec zalijte vývarem a vše pečte asi hodinu  předem ohřáté troubě na 160 ° C.

Autor: Zdena Světlá