Bílá fazolačka
Použité suroviny:
200-250 g bílých fazolí, 4 brambory, 200 g uzeniny, vegeta nebo podravka, zakysaná smetana, hladká mouka,
4 stroužky česneku, nové koření, celý pepř, bobkový list, sůl, lžíce octa na případné dochucení, špetka cukru
Jak recept připravit:
Fazole namočíme den předem do hrnce ve kterém polévku budeme vařit a necháme nabobtnat. Druhý den osolíme
popřípadě přilejeme vodu, přidáme na kostičky nakrájené brambory, koření, nakrájený na drobno česnek a zvolna
vaříme doměkka, dochutíme vegetou nebo podravkou a zahustíme zakysanou smetanou, kterou malinko rozředíme
vodou a do které jsme přidali 3 lžíce hladké mouky. Dobře rozšleháme, aby nám mouka netvořila hrudky a
vlijeme do vroucí fazolové polévky. Za stálého míchání necháme dobře provařit, podle chuti okyselíme a
malinko přisladíme. Polévka by měla mít mírně navinulou chuť, můžeme polévku také dochutit mraženým nebo
sušeným koprem. Mezitím si na pánvi osmažíme nakrájenou uzeninu a vložíme do polévky