Z plundrovaného těsta pletenec

Použité suroviny:

3/16 l mléka (187,5 ml) | 20 g droždí | 50 g cukru | 500 g polohrubé mouky | dle chuti: sůl | 1 vejce |
250 g másla nebo margarinu | dle potřeby: tuk na potření plechu | 1 vejce na potření těsta | Náplň: | 50 g
mandlí | 150 g kandovaného ovoce | 50 g rozinek | 30 g čokolády | 20 g krystalového cukru

Jak recept připravit:

Z části vlažného mléka, droždí, trošky cukru a mouky umícháme řídký kvásek a necháme jej kynout. Kváskem
zaděláme 2/3 mouky s cukrem, solí, vejcem a zbytkem mléka. Vypracujeme vláčné těsto a dáme je kynout.
Rozválíme z těsta čtverec, do středu dáme do nízkého čtverce zformovaný tukový bochánek s troškou mouky,
okraje těsta složíme k sobě jako obálku, přitiskneme a rozválíme pruh, který třikrát na sebe složíme a dáme
odpočinout. Pak znovu rozválíme obdélník a rozdělíme jej na tři pruhy. Nádivku připravíme z oloupaných
usekaných mandlí, na kostičky nakrájeného kandovaného ovoce, rozinek, na kousky pokrájené čokolády a trošky
krystalového cukru. Do středu každého pruhu dáme nádivku a okraje z obou stran k sobě přitiskneme, takže
vzniknou tři válečky. Spleteme je do copu jako vánočku, dáme na pomaštěný plech, povlažíme vejcem a pečeme v
předehřáté troubě asi 3/4 hodiny. Krájíme jej na řezy.

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus