Velikonoční pečení
Pro velikonoční sladkosti je typická tradiční symbolika kuřátek, vajíček a beránků. Zkuste se námi inspirovat při tohoto ročním pečení.
Pečený beránek patří mezi tradiční zvyky už odpradávna. Ze začátku se připravoval z kynutého těsta, později i dnes, je často připravovaný z třeného těsta. Femme připravila recept z klasického kynutého těsta se sladkou drobenkou. beránek s drobenkou (příprava: 40 minut)
Potřebujete: 800 g mouky, 1 kostku kvasnic, 230 g cukru, 180 ml vlažného mléka, 200 g másla, 1 vejce, špetku soli, 1 žloutek, 100 g kokosové moučky, 850 ml broskví, formy beránků
Postup: Nejdříve si připravíte kvásek z kostky kvasnic, s trochou cukru a malou částí vlažného mléka. Smícháte a necháte 15 minut působit na teplém místě. Těsto: Do mísy dáte zbytek mléka, 500 g mouky, 80 g cukru, 100 g másla, 1 vejce a sůl a dobře vymícháme na těsto a necháte odležet asi 30 minut. drobenkou: Ze 100 g másla, žloutku, kokosové moučky, 300 g mouky a ze zbytku cukru vymícháme drobenku. utřené těsto rozdělíte na 8 porcí a každé vyválíte. Formičkou vykrajujeme beránka. Ze zbytku těsta vykrojíte ouška, ocásky a přitlačíte na vykrojené formy. Takto připraveného beránka dáte na plech, na kterém je papír na pečení a necháte 15 minut odležet. Troubu rozehřejte na 180 stupňů (160 stupňů horkovzdušnou). Broskve nechte okapat od sirupu, nakrájejte na kolečka, poklademe na připravené bříška beránků a posypte drobenkou. Jako očko použijte kousek posypu. V troubě pečete asi 15 minut a nakonec posypete moučkovým cukrem.
Jablečné dortíčky s citronem (příprava 35 minut)
Potřebujete: těsto: 50 g kokosových vloček, 75 g másla, 100 g celozrnné pšeničné mouky, 50 g mouky, 75 g hnědého cukru, sůl, 4 PL mléka nádivka: 400 g jablek, šťávu z dvou citronů, 2 lžíce tekutého medu, 150 ml bílého vína, 1 lžičku škrobu, 2 vejce, 1 bio citron
Postup: Rozehřejte si troubu na 200 stupňů (180 stupňů horkovzdušnou). Na suché pánvi orestujte kokosové vločky a z mouky, cukru, mléka a špetky soli vypracujte těsto, pak zamíchejte vychlazené kokosové vločky. Těsto si rozdělte na osm dílů a připravte si 8 formiček na pečení (průměr 8 cm), které vymažeme olejem. Těstem naplníte formičky a necháte zapéct 10 minut.
Náplň: Jablka oloupete, zbavíte jader a nakrájíte na drobné kostičky. Do hrnce vložíte jablka, nastrouhanou kůru z 1 bio citronu a citronovou šťávu, víno, med, vše povaříte do měkka, nakonec zahustíte škrobem. Oddělíte žloutek od bílku, z něhož vyšleháte sníh. Žloutek zamícháte do jablečné směsi a nakonec sníh.
Mezitím jste vybrali z trouby předpečené dortíky, naplníte jablečnou nádivkou, navrch ozdobíte jedním kolečkem z bio citronu a necháte péct v troubě asi 20 minut. Před podáváním posypete moučkovým cukrem a lístky máty.