Trifle s pomeranči

SUROVINY:
Na pomerančový krém:
1 vanilková tobolka
3 PL oranž
150 g smetany na šlehání
100 g bílé polevy
250 g odtučněného tvarohu
250 g mascarpone
4 PL cukru
Na pomerančový kompot:
5 chemicky neošetřených pomerančů
120 g cukru
2 PL pomerančového likéru (podle chuti)

Na trifle:

100 ml čerstvě vymačkané pomerančové šťávy
80 ml pomerančového likéru (může být i šťáva z 1 citronu a pomerančová šťáva)
400 g křehkého nebo piškotového koláče (hotový výrobek)
100 g podlouhlých piškotů

Postup:

1.  Na pomerančový krém vyškrabeme dřeň z vanilkové tobolky. Oranž najemno posekáme. Vanilkovou dřeň a tobolku spolu s oranž a smetanou uvedeme do varu. Polevu posekáme a za stálého míchání ji v ní při střední teplotě rozpustíme. Následně odložíme alespoň na 2 hodiny do chladničky. Vanilkovou tobolku pak vyjmeme a smetanu vyšleháme na tuhou šlehačku. Tvaroh s mascarpone a cukrem nahladko utřeme a zlehka vmícháme šlehačku.

2.  Pomeranče na kompot omyjeme v horké vodě a osušíme. Kůru z 2 pomerančů speciální škrabkou stáhneme na tenké proužky. Pak všechny pomeranče oloupeme nožem tak, abychom odstranili i bílé vlákna a vykrajujeme dílky mezi dělícími blánami, šťávu zachytíme. Cukr a 3 PL vody skaramelizujeme do světlehněda a zalijeme pomerančovou šťávou, přidáme pomerančovou kůru a necháme zlehka vařit 2 minuty. Odložíme ze sporáku, vmícháme pomerančové dílky a podle chuti i likér a necháme vychladnout.

3.  Pomerančovou šťávu na trifle podle chuti smícháme s likérem. Koláč nakrájíme na 1 cm kostky, piškoty rozdrtíme a vše smícháme. Polovinu dáme do mísy nebo rozdělíme na porce do sklenic a pokapeme likérových šťávou. Navrstvíme na to polovinu kompotu a krému. Tento postup zopakujeme se zbytkem přísad. Před podáváním dáme na 1 hodinu do ledničky.

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus