Třesené moučníky
Kolikrát už nejedné z nás napadlo, jaký by byl náš život jednodušší, kdybychom měli zázračný "hrnečku vař!". Pokud i kouzelný hrneček nemáte, nevadí, ...
... Dr.Oetker přináší ve své řadě kvalitních výrobků hned několik takových, se kterými každý zvládne nedělní dezert snadno a rychle i bez pohádkového zázraku. Vedle zdlouhavých přípravách nedělního obědu hospodyňky často hrají boj s časem, pokud chtějí rodinu potěšit i něčím sladkým na závěr. S třes recepty to zvládnete snadno a hlavně rychleji než u těch klasických, do přípravy můžete dokonce zapojit i děti a čas, který ušetříte, si můžete vychutnat na procházce v přírodě.
Třes příprava moučníků je novým způsobem pečení. Je opravdu velmi rychlá a jednoduchá. Stačí, pokud máte po ruce uzavíratelnou nádobu, do které vsypete nebo vlijete přísady na těsto či náplň, uzavřete, intenzivně potřesete a těsto nebo náplň jsou hotové. Při přípravě se všechny přísady vloží do pevně uzavíratelné nádoby o objemu asi 3 l (rozměry nádoby například: šířka 20 x 250 cm a výška 15 cm), potřese se 15-30 sekund a třasené těsto nebo krém je hotový. Stačí dodržet jen na jednu zásadu. Nad přísadami v nádobě musí být dostatečné množství vzduchu, aby se přitom náhodně dobře spojily.
A co všechno se dá třesením připravit?
Bábovky, koláče, dorty, muffiny, běžné i ty nejslavnostnější moučníky ... Stačí si jen vybrat a dobrota je jedna-dvě na stole! Pro inspiraci jsme pro vás připravili několik jednoduchých, rychlých a chutných třes receptů. Předem jsme je pro vás vyzkoušeli v Zkušební kuchyni Dr.Oetker. Pro úspěšné zvládnutí a usnadnění pečení je užitečným pomocníkem pudink "bez vaření" Créme Olé, který je kromě rychlé přípravy a lahodné chuti je ideální právě pro přípravu třesením receptů.
Ananasová třes dort Olé - čas na přípravu: asi 25 minut
Přísady:
Na těsto: 300 g polohrubé mouky, 1 balíček kypřícího prášku do pečiva Dr.Oetker, 220 g cukru, 1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker, 3 vejce, 250 ml mléka, 250 ml oleje
Na náplň: ananasový kompot, kousky (hmotnost po odkapání asi 560 g), 250 ml smetany na šlehání, 1 balíček Crème Olé pudingu bez vaření s vanilkovou příchutí Dr.Oetker, 1 balíček Smeta-fixu Dr.Oetker Ještě potřebujeme: dortovou formu ( Ø 26 cm), uzavíratelnou nádobu o objemu asi 3 l
Příprava:
1. Na těsto smícháme a prosejeme mouku s kypřícím práškem, přidáme cukr, vanilínový cukr, vejce, mléko a olej. Ručně vymícháme hladké těsto. Vylijeme do vymazané a moukou vysypané dortové formy (Ø 26 cm). Formu vložíme do trouby a pečeme.
Elektrická trouba: 180 ° C (předehřátá), horkovzdušná trouba: 160 ° C (nepředehřát), plynová trouba: stupeň 2-3 (nepředehřát), čas pečení: asi 25 minut.
2. Na náplň vlijeme do uzavíratelné nádoby o objemu asi 3 l ananasové kousky i se šťávou. Přilijeme šlehačku a přidáme puding bez vaření a smeta-fix. Nádobu pevně uzavřeme víkem. Několikrát intenzivně protřepeme (celkem 15-30 sekund) tak, aby byly všechny přísady dobře promíchané. Všechno ještě důkladně promícháme metličkou nebo vařečkou.
3. Vychladlý korpus podélně rozkrojíme. Polovinou krému potřeme spodní korpus, přiložíme druhou část korpusu a mírně přitlačíme. Druhou polovinu krému natřeme na strany a povrch dortu.
4. Před podáváním necháme dort na 1-2 hodiny ztuhnout v chladničce.
Dvoubarevný pohár s jahodami
Přísady:
Na krém: 220-250 ml smetany na šlehání, 1 Smetafix Dr.Oetker, 1 balení Créme Olé pudingu bez vaření s vanilkovou příchutí, 1 balení Créme Olé pudingu bez vaření s čokoládovou příchutí, 2 jahodové kompoty (po 400 g), piškoty, 1 balení šlehačky v prášku Dr.Oetker
Příprava:
1. Na přípravu krému slijeme šťávu z jahod a na sítku je necháme dobře okapat.
2. Polovinu šlehačky, 1 smetafix, 1 Créme Olé s vanilkovou příchutí a polovinu šťávy z kompotu dáme do nádoby a třepeme, pokud se nespojí do krému.
3. Stejným postupem z druhé poloviny surovin uděláme čokoládový krém z Créme Olé s čokoládovou příchutí.
4. Dno dezertních sklenic vyložíme piškoty a střídavě navrstvíme čokoládový a vanilkový krém. Krémy překládáme jahodami. Sklenice nakonec ozdobíme šlehačkou v prášku připravenou podle návodu a jahodami.
Trasené řezy Olé s ovocem - čas na přípravu: asi 25 minut
Přísady:
Na těsto: 250 g polohrubé mouky, 1 balíček kypřícího prášku do pečiva Dr.Oetker, 220 g cukru, 1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker, 125 ml mléka, 125 ml oleje, 2 vejce
Na náplň: broskvový nebo meruňkový kompot (hmotnost po odkapání asi 480g), 250 ml smetany na šlehání, 1 balíček Crème Olé pudingu bez vaření s vanilkovou příchutí Dr.Oetker, 1 balíček Smeta-fixu Dr.Oetker Na ozdobení: 1 balíček šlehačky v prášku Dr.Oetker, 150 ml mléka, 1 balíček Decor Polevy tmavé Dr.Oetker Ještě potřebujeme: plech na pečení (30 x 40 cm), uzavíratelnou nádobu o objemu asi 3 l
Příprava:
1. Na těsto smícháme mouku s kypřícím práškem, přidáme cukr, vanilínový cukr, mléko, olej a vejce. Ručně vymícháme hladké těsto. Vylijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech (30 x 40 cm). Formu vložíme do trouby a pečeme.
Elektrická trouba: 180 ° C (předehřátá), horkovzdušná trouba: 170 ° C (nepředehřát), plynová trouba: stupeň 2-3 (nepředehřát), čas pečení: asi 12 minut
2. Na náplň vlijeme do uzavíratelné nádoby o objemu asi 3 l kompot se šťávou, ovoce nakrájíme na menší kousky. Přilijeme smetanu na šlehání, přidáme puding bez vaření a smeta-fix. Nádobu pevně uzavřeme víkem. Několikrát intenzivně protřepeme (celkem 15-30 sekund) tak, aby byly všechny přísady dobře promíchané. Všechno ještě důkladně promícháme metličkou nebo vařečkou. Vychladlý korpus potřeme náplní.
3. Šlehačku připravíme podle návodu na obalu se 150 ml mléka a rozetřeme ji na krém. Polevu rozpustíme podle návodu na obalu a moučník ozdobíme. Před podáváním vložíme řezy asi na 1-2 hodiny do ledničky.
Trasené linecké košíčky Olé - Čas na přípravu: asi 40 minut
Počet kusů: asi 20
Přísady:
Na košíčky: 20 ks koupených korpusů košíčků nebo: 250 g hladké mouky, 50 g moučkového cukru, 2 balíčky Vanilínového cukru Dr.Oetker, špetka soli, 150 g másla nebo tuku na pečení Na náplň: jahodový kompot (hmotnost po odkapání asi 500 g ) nebo 500 g čerstvého ovoce, 500 ml smetany na šlehání, 1 balíček Smeta-fixu Dr.Oetker, 2 balíčky Crème Olé pudingu bez vaření s vanilkovou příchutí Dr.Oetker Na ozdobení: 1 balíček červeného dortové želé Dr.Oetker, 250 ml vody , 40 g cukru
Ještě potřebujeme: plech na pečení, uzavíratelnou mísu o objemu asi 3 l, formičky na pečení košíčků, desku, cukrářské kapsa
Příprava:
1. Na těsto spojíme všechny suroviny na desce a vypracujeme hladké těsto. Těstem naplníme formičky košíčků. Plech vložíme do trouby a pečeme. Elektrická trouba: 180 ° C (předehřátá), horkovzdušná trouba: 160 ° C (nepředehřát), plynová trouba: stupeň 2-3 (nepředehřát), čas pečení: asi 10 minut
2. Ještě vlažné košíčky vyklopíme a necháme vychladnout.
3. Z jahod slijeme šťávu a na sítku je necháme dobře okapat. Můžeme použít i čerstvé jahody nebo jiné drobné ovoce, které omyjeme a nakrájíme na menší kousky.
4. Na náplň nalijeme do uzavíratelné nádoby o objemu asi 3 l smetanu na šlehání. Přidáme smeta-fix a pudink bez vaření. Nádobu pevně uzavřeme víkem. Několikrát intenzivně protřepeme (celkem 15-30 sekund) tak, aby byly všechny přísady dobře promíchané. Všechno ještě důkladně promícháme metličkou nebo vařečkou.
5. Pomocí cukrářského sáčku naplníme košíčky krémem a ozdobíme jahodami. Dortové želé připravíme podle návodu na obalu s vodou a cukrem a košíčky pomocí lžičky polijeme. Necháme v lednici ztuhnout.
Třes dort Olé s meruňkami - č as na přípravu: asi 25 minut
Přísady:
Na těsto: 3 vejce, 120 g cukru, 1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker, 150 g polohrubé mouky, 2 zarovnané kávové lžičky kypřícího prášku do pečiva Dr.Oetker Na náplň: meruňkový kompot (hmotnost po odkapání asi 800 g), 250 ml smetany ke šlehání, 1 balíček Smeta-fixu Dr.Oetker, 1 balíček Crème Olé pudingu bez vaření s vanilkovou příchutí Dr.Oetker Na polevu: 1 balíček čirého dortového želé Dr.Oetker, 250 ml vody, 40 g cukru Ještě potřebujeme: dortovou formu (Ø 26 cm), uzavíratelnou nádobu o objemu asi 3 l
Příprava:
1. Na těsto vyšleháme vejce s cukrem a vanilkovým cukrem elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni do pěny. Zlehka ručně vmícháme mouku smíchanou s kypřícím práškem a vypracujeme hladké těsto. Těsto vylijeme do vymazané a moukou vysypané dortové formy (Ø 26 cm) a uhladíme. Formu vložíme do trouby a pečeme. Elektrická trouba: 190 ° C (předehřátá), horkovzdušná trouba: 170 ° C (nepředehřát), plynová trouba: stupeň 2-3 (nepředehřát), čas pečení: asi 12 minut.
2. Po upečení necháme korpus chvilku vychladnout na kuchyňské mřížce a oddělíme formu. Po vychladnutí položíme korpus na podnos a přiložíme očištěný okraj dortové formy.
3. Na náplň necháme meruňky na sítku dobře okapat. Šťávu z kompotu, smetanu na šlehání, smeta-fix a pudink bez vaření dáme do uzavíratelné nádoby o objemu asi 3 l. Nádobu pevně uzavřeme víkem. Několikrát intenzivně protřepeme (celkem 15-30 sekund) tak, aby byly všechny přísady dobře promíchané. Všechno ještě důkladně promícháme metličkou nebo vařečkou.
4. Vzniklý krém nalijeme na korpus a rovnoměrně rozetřeme. Navrch naskládáme meruňky. Vložíme na 1 hodinu do lednice ztuhnout.
5. Podle návodu na obalu připravíme dortové želé s vodou a cukrem, nalijeme na meruňky v tenké vrstvě a necháme ztuhnout. Před podáváním necháme dort v lednici asi 1 hodinu vychladit a pomocí nože odstraníme okraj formy.
Dobrou chuť!