Sváteční ořechový dort

Suroviny:
korpus:

6 vajec
1 dcl olej
180 g hladká mouka
120g cukru

Náplň:
60 g Gustin
0,5 l mléka
100g cukru
500g másla
100g vlašské ořechy pomleté ​​- na dokončení 150g mletých ořechů   
1 čerstvý kokos na dozdobení

Postup:
Korpus: Vejce si oddělíme a bílky vyšleháme s cukrem do tuha. Po vyšlehání pomalu přidáváme žloutky rozmíchané s jednou polévkovou lžící vody . Pak pomalu přidáváme prosátou mouku a na konec olej. Do připravené a vymazané formy si těsto vylijeme a rovnoměrně rozetřeme. Do předem vyhřáté trouby na 160 stupňů si dáme korpus upéct do zlatohněda. S upečeným korpusem pracujeme až po jeho důkladném vychladnutí.

Nádivka:

V 1/4 mléka si rozmícháme Gustin. Zbylé mléko s cukrem si dáme vařit. Když nám mléko sevře přimícháme do něj rozpuštěný Gustin a při rychlém míchání uvaříme hustší puding který ještě minutu povaříme abychom ztratili chuť škrobu. Po uvaření si dáme krém do misky, posypeme ho vanilkovým cukrem a necháme vychladnout. Po vychladnutí do krému přidáváme máslo pokojové teploty. Po důkladném rozmíchání másla v krému nakonec přidáme ořechy.

Vychladlý korpus si nožíkem rozřízneme na tři nebo čtyři části a naplníme ho ořechovým krémem. Trocha krému si necháme na závěr a celý dort jím zatřeme. Nakonec obsypeme boky i vrch dortu ořechy a libovolně ozdobíme ovocem nebo polovinami vlašských ořechů.

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus