Sváteční dort

 

Ingredience:
Těsto:

25 dkg polohrubé mouky
16 dkg moučkového cukru
6 vajec
5 lžic oleje

Náplň:
25 dkg másla
12 dkg moučkového cukru
3 dcl mléka
1 lžička rumu
1 vanilkový pudink
Džem Schwartau - višeň, malina

Marcipán:
20 dkg sušeného mléka (ideálně plnotučné)
20 dkg moučkového cukru
2 lžičky oleje
3 lžičky mandlové aroma
trochu vody (cca 30 ml)

Postup:
1) Oddělíme žloutky od bílků. Do bílků přidáme trochu vody a uděláme sníh, žloutky smícháme s cukrem do pěny.
2) Sníh lehce vmícháme do žloutkové pěny. Do směsi přimícháme mouku a přidáme olej.
3) Těsto vlijeme do kulaté dortové formy , kterou jsme si předtím vytřeli tukem a vysypali moukou (strouhankou, mletými oříšky).
4) Pečeme v troubě při teplotě 180 stupňů cca 45 minut (podle potřeby).
5) Korpus dáme vychladnout.
6) Mezitím si připravíme krém. V mléce uvaříme pudink, který nesladíme.
7) Ušleháme máslo s cukrem. K nim přidáme pudinkovou směs a lžičku rumu.
8) Dort rozřízneme jednou nebo dvakrát - záleží na tloušťce korpusu. Pozor, korpus musí být zcela studený!
9) rozkrojených korpus potřeme krémem, střed potřeme i džemem, aby byla dort svěžejší a pikantnější. Pláty dáme na sebe.
10) Na vrch dortu dáme marcipánovou polevu.

Postup - marcipán:
1) Přecedíme sušené mléko s moučkovým cukrem. K nim přidáme zbytek ingrediencí (olej, aroma, vodu - raději méně, postupně přidat podle potřeby - těsto eventuálně zahustit cukrem a sušeným mlékem).
2) Těsto zpracujeme nejprve vařečkou, dále pokračujeme rukama v igelitových rukavicích, aby bylo těsto lesklé a hladké. Třeba to udělat důkladně!
3) Těsto se vyválí mezi igelitem, opatrně se přenese na dort, uhladí se namočenými rukama. Okraje můžete odříznout nožem

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus