Skvělé buchty jak od mámy
Zachtělo se vám klasiky a namísto náročných dezertů z italské či francouzské kuchyně vás oslovily tradiční buchty? Poradíme, jak si s nimi poradit, aby chutnaly stejně jako ty, které na horkém plechu vytahovala z trouby vaše máma či její máma. Na kynuté těsto si lze mnohé nezkušené hospodyňky netroufají, ale ve skutečnosti to není až tak složité. Stačí se jen orientovat podle receptury a vzpomenout si na pár šikovných tipů. Zde jsou.
- V první řadě bychom měli dbát na to, aby všechny ingredience měli pokojovou teplotu, některé můžeme přidávat vlažné, jako například mléko.
- Nejprve si připravíme kvásek - droždí rozdrobíme v troše mléka a přidáme špetku soli, lžičku krystalového cukru a lžíci mouky. Počkáme, dokud se nezačnou na směsi tvořit bublinky.
- Na buchty se hodí hladká nebo polohrubá mouka, kterou je třeba prosít, aby byla nadýchaná. Lepší je použít přehřátou, těsto bude lépe kynout.
- Po přidání kvásku, žloutku, trošku soli a cukru přilijeme i vlažné mléko, ale po částech, protože mouka ne vždy stejně saje vlhkost.
- Teprve potom přidáváme tuk. Může to být olej nebo rozpuštěné máslo. Pevné máslo nebo rostlinný tuk se tak dokonale s kynutí těsta ne spojí. Tuk se dává do těsta až po zapracování kvásku, aby se nedostal do kontaktu s droždím a neovlivnil negativně jeho účinek.
- Těsto ještě příchutíme vanilkovým cukrem a citrónovou nebo pomerančovou kůrou.
- Mísit ho můžeme pomocí kuchyňského robota, ale nejlepší je hnětení rukou, vařečka je nejhorší alternativa. Těsto má správnou konzistenci, když je vláčné, měkké a lepí se.
- Před kynutím ho celé poprášíme moukou včetně spodní části, kterou postupně odlepit od misky a podsypávame moukou. Takto obalené ve vrstvičce mouky a zakryté textilní utěrkou bude těsto v misce pěkně kynout. Dejme mu i přes hodinku, dobré podmínky (teplá místnost, miska položená na teplé, ale ne horké peci, a žádný průvan) dobu kynutí zkracují. Vykynuté těsto dáme na vál, vyválíme a nařežeme na čtverce, které plníme. Může to být povidla zředěný troškou rumu, maková náplň z mletého máku, trochy rumu a skořice nebo tvaroh smíchaný se žloutkem, vanilkovým i krystalovým cukrem a s rozinkami.
- Nakonec je dáme na plech vyložený papírem na pečení, uložíme vedle sebe, ale ne natěsno a potřeme tukem i po bocích, aby se neslepily, když zvětší svůj objem.