Rychlý punčový dort

Použité suroviny:

2 piškotové korpusy
800 ml vody
700 g krystalového cukru
3 g želatiny
4 citróny
cca 100 ml rumu
žluté a červené potravinářské barvivo
rybízový džem
fondán nebo cukrová poleva
marcipánové ozdoby

Jak recept připravit:

Koupíme nebo upečeme dva dortové korpusy, já peču jeden kulatý a jeden obdélníkový (kdo má, tak v pekáčku
od Hery). Kulatý peču ze 6-ti vajec a obdélníkový z 8-mi vajec.
Na jedno vejce navážíme 30g cukru a 30g polohrubé mouky. Oddělíme žloutky od bílků, z bílků ušleháme tuhý
sníh. Žloutky utřeme s cukrem do pěny, potom po částech přidáváme sníh a mouku. Pečeme ve vymazané a moukou
vysypané formě. Po upečení necháme vychladnout.
Připravíme si rozvar - vodu dáme vařit a rozpustíme v ní cukr, podle toho jakou máme želatinu, tak buď
dáme do vařící vody a necháme přejít varem nebo ji rozpustíme v chládnoucí sladké vodě. Necháme vychladnout,
ochutíme citronovou šťávou a rumem a nalijeme do dvou misek tak, aby nám zbylo i v hrnci - budeme mít rozvar
rozdělený na tři díly. Jeden díl zůstane čirý a zbylé dva obarvíme troškou červeného a žlutého
potravinářského barviva.
Kulatý piškotový korpus podélně překrojíme na dva pláty. Jeden potřeme marmeládou a vrátíme do dortové
formy (po upečení jsme ji umyli). Polijeme čirým rozvarem. Obdélníkový korpus nakrájíme na pásky, máčíme je v
barevných rozvarech a skládáme je střídavě dokola kolem formy a dále do středu, aby se vytvořily barevné
kruhy. Nakonec prolijeme čirým rozvarem, zbylý kulatý plát potřeme taky marmeládou a posadíme ho namazanou
stranou na dort. Přitlačíme, prolijeme rozvarem, zakryjeme potravinářskou fólií. Formu obalíme alobalem,
kdyby nám přebytečný rozval vytékal, ať ho nemáme v lednici. Dort zatížíme talířem a dáme proležet do lednice
(minimálně na 3 hodiny).
Nakonec dort potřeme fondánem (koupíme ho v cukrárně, pak ho trochu zahřejeme a dle potřeby naředíme
horkou vodou) nebo si uděláme cukrovou polevu - do horké vody prosejeme moučkový cukr a vymícháme do hladka,
můžeme kapnout i citronovou šťávu.
A protože každý dort by měl být krásně nazdobený, nakonec ho ozdobíme marcipánovými nebo čokoládovými
ozdobami.

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus