Roláda piškotová s krémem
Použité suroviny:
1 sklenicevišňový kompot
krém:1 - 2 lžíce griotky,1 konzerva salka,250 g jihočeského másla
na ozdobu: strouhaná čokoláda
těsto: 120 g cukru krupice,5 x vejce,1 lžička citronové šťávy,100 g polohrubé mouky
Jak recept připravit:
Slazené mléko Salko necháme vařit v konzervě alespoň 2 hodiny. Potom ji necháme zcela vychladnout. Višně
necháme okapat a několik kousků odložíme stranou na zdobení. Zbývající višně vypeckujeme. Hořkou čokoládu
nastrouháme nahrubo. Máslo necháme změknout při pokojové teplotě. Hlubší plech vyložíme pečícím papírem a
troubu předehřejeme na 180 °C.
Připravíme si těsto na piškotovou roládu. Mouku prosejeme a žloutky oddělíme od bílků. Žloutky spolu s
polovinou cukru a citronovou šťávou utřeme v hladký hustý krém. Z bílků a zbývajícího cukru připravíme tuhý
sníh, do kterého postupně vmícháme utřené žloutky a prosátou mouku. Vzniklé těsto stejnoměrně rozetřeme na
plech a pečeme 5 - 8 minut v předehřáté troubě dorůžova. Upečený plát těsta vyklopíme na vlhkou utěrku,
pomocí které těsto stočíme do rolády a necháme vychladnout.
Mezitím si připravíme krém. Změklé máslo nakrájíme na kostičky. Zkaramelizované mléko Salko vložíme do
mísy a za stálého šlehání postupně přimícháváme kousky másla a griotku.
Vychladlý plát piškotového těsta rozvineme, potřeme krémem a poklademe vypeckovanými višněmi. Opět
stočíme do rolády, potřeme zbývajícím krémem a posypeme strouhanou čokoládou. Ozdobíme višněmi a necháme v
chladu ztuhnout.