Profiterols
Použité suroviny:
Máslo 740 - 740 131,60 97,38
Mouka hladká 600 - 600 10,00 6,00
Cukr krystal 5g
Vejce (1-2ks) 56g
Smetana (12%) 40g
Salko 20g
Bílá čokoláda 44g
Vanilkový pudink 2g
Cukr moučka 2g
Sůl 1g
Ostružiny 30g
Máta (svazek)na ozdobu
Jak recept připravit:
Den předtím si připravíme krém z bílé čokolády
2 třetiny smetany na vaření a salko přivedeme k varu a postupně přidáváme na kousky rozlámanou bílou
čokoládu. Zbytek smetany smícháme za studena s vanilkovým pudingem, žloutky a solí. Do horké čokoládové směsi
přilijeme postupně studenou smetanovou směs a mícháme, aby se nám krém nepřichytil. Chvíli mícháme, poté
stáhneme z plotny a necháme vychladnout. Ze změklého másla a cukru vyšleháme pěnu a přidáme do vychladlé
čokoládové směsi a dobře promícháme. Přes noc necháme v chladu.
Druhý den pečeme profiterolky
Nalijeme do hrnce 150 ml studené vody, dáme do ní máslo nakrájené na kousky a zahřejeme na středním
plameni. Jakmile se máslo rozpustí a směs se začne vařit, stáhneme z ohně a najednou vsypeme mouku smíchanou
s cukrem; nepřestáváme přitom míchat. Práci nám usnadní šlehač, ale jde to i vařečkou. Mícháme asi minutu, až
vznikne bochánek a na dně hrnce nebude bílý povlak. Až těsto trochu zchladne, po částech vmícháme vejce;
každou várku vždy dobře zašleháme, než přidáme další. Výsledkem bude hladké a lesklé těsto. Pečicí papír
pomažeme máslem a na chvíli ho dáme pod tekoucí studenou vodu. To pomůže při pečení vytvořit páru. Lžičkou
vykrajujeme z těsta bochánky a klademe je 2,5 cm od sebe na pečicí papír. Při 200 °C pečeme 15–20 minut, až
jsou kuličky zlatavé. Každou lehce propíchneme, aby mohla odejít pára, a necháme na mřížce vychladnout. Těsně
před podáváním profiterolky rozkrojíme, naplníme krémem, polijeme čokoládovou polevou, přidáme teplé
rozmačkané ostružiny a mátu na ozdobení.