Pochoutky z kaštanů
Kaštany se součástí polévek, dušených jídel, různých nádivek a sladkých pochoutek. Francouzské ledové kaštany patří v cukrovinkách mezi "nejvyšší šlechtu".
Původním domovem jedlých kaštanů je jižní Evropa, odkud jejich Staří Římané přinesli do Británie. Odtud kaštany putovali s prvními vystěhovalci do Severní Ameriky, kde vyhynula domácí odrůda. Zajímavostí je, že kaštany jsou jediným druhem ořechů, které se mohou upravovat jako zelenina; obsahují totiž hodně škrobu a málo olejnatých látek. Sušené kaštany lze rozemlít na mouku, která je vhodná při bezlepkové dietě.
Kaštany se konzumují vařené, pečené nebo rozemlety. Mohou být součástí polévek, dušených jídel, různých nádivek a sladkých pochoutek. Francouzské ledové kaštany (marrons glacés) patří v cukrovinkách mezi "nejvyšší šlechtu".
Kaštany v čokoládě
- POTŘEBA: 1 kg kaštanů, 250 g moučkového cukru, 100 g kvalitní hořké čokolády, papírové košíčky, špejle.
- POSTUP: Uvařené a prolisované kaštany zpracujte spolu s cukrem na hladké těsto. Hotové těsto nakrájejte na kousky a vyformujeme malé kaštany; napíchněte je na špejle a nechte vyschnout. Nakonec kaštany polijte rozehřátou čokoládou.
Jemný kaštanový dezert
- POTŘEBA: 75 g kaštanů, 2 hřebíčky, 250 g cukru, 3 vejce, několik ledových kaštanů.
- POSTUP: Kaštany uvařte spolu s hřebíčkem. Prolisované kaštany smíchejte s pěnou vymíchání ze žloutků a cukru a následně i s bílků vyšlehaný na tuhý sníh. Směs nalijte do pekáče vymazaného máslem a pečte 45 minut při teplotě 150 stupňů Celsia. Hotový dezert ozdobte kousky ledových kaštanů a vychlazenou šlehačkou.
Florentský kaštanový koláč
- POTŘEBA: 3 lžíce rozinek, 250 g kaštanové mouky, špetku soli, 3 lžíce olivového oleje, 3 lžíce piniových oříšků.
- POSTUP: Rozinky zalijte teplou vodou. Mouku smíchejte s trochou soli, 2 lžícemi oleje a do vzniklé směsi pomalu přidávejte 450 ml vody; vypracujte řídké těsto a vylijte ho do dortové formy o průměru 23 cm. Povrch těsta posypte scezeným rozinkami a oříšky. Potom těsto pokapeme trochou oleje a pečte 50 minut při teplotě 190 stupňů Celsia. Vytvořena síť prasklin na povrchu koláče bude signalizovat, že koláč je hotový (z formy vyjměte koláč až po vychladnutí).
Autor: Karolína Kyselá