Plněná taška
Předešlým generacím skutečně nechyběla fantazie. Limitován výběr potravin provokoval často k experimentování. Až se podařila neuvěřitelná kombinace chutí s ještě neuvěřitelnější technikou přípravy. Taška je z podobného rodu jídel.
Tento recept potěší všechny hospodyně, které mají zkušenosti se štrúdlem. Základem je vláčné těsto z hladké mouky a vody, které je třeba tence protáhnout na stole s pomoučeným ubrusem. Po zvládnutí tohoto náročného úkonu těsto posypeme strouhankou, krystalovým cukrem a kostkami housek nebo rohlíků, které jsme trochu opražili na sádle. Celou plochu pokapeme omastkem a těsto s nádivkou svineme pomocí ubrusu do válečku, který ohneme do tvaru podkovy a uložíme do hlubšího pekáče. Ve vyhřáté troubě upečeme. A teď přijde finta. Pekáč s upečenou taškou přendáme na sporák a nalijeme do něj oslazené mléko. Během vaření na mírném ohni se mléko do těsta vsakuje. Musíme ho dolévat, dokud taška řádně nenabide. Teplou ji můžeme pokrájet a naservírovat na talíře nebo jíst přímo z pekáče.