Oříškový nákyp se šlehanou smetanou
Použité suroviny:
120 g mletého cukru | 60 g vlašských ořechů | 30 g piškotových drobečků | 20 g hrubé mouky | 20 g
strouhanky na vysypání formy | 10 g másla na vymazání formy | 20 g cukru do šlehačky | 1,5 lžíce punče | 1/8
l šlehačky | 4 ks vajec | dle chuti: vanilka | z 1/4 citrónu citrónová kůra
Jak recept připravit:
Prosátý cukr, žloutky, vanilku a citrónovou kůru utřeme v míse 20 minut. Potom přidáme po kapkách bílý
punč, na jemno nastrouhané vlašské ořechy, tuhý sníh z bílků, piškotové drobečky, hrubou mouku a lehce vše
promícháme. Těsto rozetřeme do máslem vymazané a strouhankou vysypané nákypové formy a upečeme v mírně
vyhřáté troubě (170 °C), dorůžova. Prochladlý nákyp opatrně z formy vyndáme a úplně studený ozdobíme sladkou
šlehačkou.