Oříškové bábovičky s třešňovou omáčkou
Použité suroviny:
100 g másla nebo Hery
100 g krupicového cukru
2 vejce
kůra z 1 citronu
100 g polohrubé mouky
1 lžička kypřícího prášku
30 g rozinek
20 půlek vlašských ořechů
tuk a hrubá mouky na formičky
OMÁČKA:
500 g zralých třešní
1 sáček vanilkového cukru
160 g krystalového cukru
2 lžičky solamylu
Jak recept připravit:
1. Formičky na bábovičky vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Změklé máslo vyšleháme metlou nebo
ručním šlehačem spolu s cukrem do pěny. Postupně do ní zapracujeme celá vejce a nastrouhanou citronovou kůru.
Dále postupně vmícháme prosátou mouku s kypřícím práškem, rozinky a nahrubo nasekané ořechy (8 ořechů si
necháme stranou). 2. Připravené vymazané formičky naplníme těstem asi do dvou třetin výšky. Bábovičky pečeme
v troubě vyhřáté na 190 stupňů asi 15 až 20 minut. 3. Očištěné, omyté třešně vypeckujeme a vložíme do vyššího
kastrolu se silnějším dnem. Přilijeme 250 ml vody a přisypeme cukr. Omáčku při nižší teplotě vaříme přibližně
asi 20 minut. Pak ji zahustíme solamylem, který důkladně rozmícháme v trošce vody, a ještě asi minutu
povaříme. Bábovičky podáváme teplé, přelité hotovou omáčkou a ozdobené půlkami vlašských ořechů.