Naplněné vdolečky
Použité suroviny:
25 g droždí,
60 g cukru,
150 ml mléka,
400 g polohrubé mouky,
60 g másla,
2 žloutky,
3 lžíce rumu,
trochu soli, kůra z 1/2 citronu,
marmeláda,
olej na smažení
Jak recept připravit:
V misce rozetřeme droždí s trochou cukru.
Přidáme polovinu teplého mléka, vrchovatou lžíci mouky, promícháme a dáme na teplé místo vzejít kvásek
. Mezitím utřeme máslo se zbývajícím cukrem do pěny, přidáme žloutky a dobře zpracujeme
. Přilijeme napěněný kvásek, rum, sůl a citronovou kůru. Postupně přidáváme mouku a zbytek teplého mléka.
Vařečkou dál propracováváme, aby bylo krásně hladké, vláčné a na povrchu se tvořily puchýřky.
Pak ho zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě zhruba hodinu kynout.
Poté těsto přesuneme na pomoučený vál a vyválíme plát silný asi jeden centimetr.
Otočeným hrnečkem vykrájujeme kolečka, přičemž na jedno dáme vždy lžičku marmelády a druhým kolečkem jej
přiklopíme
. Okraje zamáčkneme prstem a opět skleničkou vykrojíme. Dáme na utěrku a necháme ještě půl hodiny kynout.
V kastrolu si mezitím rozehřejte tuk (musí ho být dost na to, aby v něm vdolečky při smažení plavaly).
Plněné a vykynuté vdolečky smažíme dvě až tři minuty dozlatova.
Pak je otočíme a osmažíme i z druhé strany.
Vyjmeme, posypeme moučkovým cukrem a můžeme podávat
Dobrou chut!