Marcipánovo oříškový jarní věnec
Použité suroviny:
Na náplň
100 g mletých mandlí - odeberte 1 kávovou lžičku na posypání věnce
75 g mletých vlašských ořechů
150 g nastrouhaného marcipánu
1 lžička mixovaného koření - skořice/badyán atd.
Na polevu
100 g moučkového cukru
2-3 lžičky vody - vodu můžete ahradit citrónovou šťavou
Na těsto
225 g měkkého tvarohu
1 vajíčko
100 ml mléka - mléko budete potřebovat ještě na potření věnce před pečením, je možné ho nahradit vajíčkem
100 ml slunečnicového oleje
450 g polohrubé mouky
špetka soli
1 a 1/2 lžičky prášku do pečiva
100 g krupicového cukru
Jak recept připravit:
Do misky dejte tvaroh, vajíčko a mixujte šlehačem nebo vidličkou do hladké hmoty. Přidejte mléko, olej a
znovu mixujte. Do vedlejší mísy si přesejte mouku, špetku soli a prášek do pečiva, přidejte krupicový cukr a
nakonec tvarohovou hmotu. Vypracujte hladké těsto, které se nelepí.
Na pomoučněné desce vyválejte obdélník, který posypte ořechovo-marcipánovou náplní. Nechte 1 cm okraje,
které potřete mlékem. Zaviňte jako při klasickém štrůdlu a konce dejte k sobě, aby jste vytvořili kroužek.
Přeneste na plech s papírem na pečení. Vršek nožem přestřihněte do písmena X nebo písmena V. Potřete mlékem.
Pečte cca 35 minut do zlata v předehřáté troubě.
Z moučkového cukru a 2-3 lžic vody nebo citrónové šťavy udělejte polevu, kterou na vychlazený věnec
nalijte a posypte mandlemi.