Kynutá povidlová bábovka
Použité suroviny:
500 g polohrubé mouky
200 ml mléka Madeta
120 g másla Madeta
1 vejce
špetka soli
1 lžíce cukru
30 g čerstvého droždí
povidla
ořechy
Jak recept připravit:
Do vlažného mléka nasypeme cukr a rozdrobíme droždí. Přikryjeme a na teplém místě necháme vzejít.
Do mísy nasypeme mouku, osolíme, přidáme vejce, rozpuštěné máslo a vzešlý kvásek. Vypracujeme vláčné
těsto a necháme nakynout.
Bábovkovou formu vymažeme rozpuštěným tukem a vysypeme strouhanými ořechy. Na dno můžeme položit několik
celých půlek.
Vykynuté těsto rozválíme na obdélník. Potřeme ho rozpuštěným máslem, povidly a posypeme rozlámanými
ořechy. Svineme jako roládu a namotáme do formy.
Necháme v ní ještě 15-20 minut kynout. Povrch potřeme bílkem, posypeme ořechy a bábovku vložíme do trouby
vyhřáté na 180°C. Upečeme dozlatova (cca 45 minut).