Koláče z jablek
Podle První knihy Mojžíšovy, jablko bylo považováno za pokušení, kterému neodolali první lidé Eva a Adam, později se jablko změnilo na symbol moci.
Středověcí vládci - císaři a králové, v jedné ruce drželi zlaté žezlo a v druhé "zlaté jablko", které mělo vyjadřovat naši Zemi. Femme pro vás připravila výběr tří chutných jablečných receptů z Normandie, které zajisté obohatí vaše zažité receptury.
Starodávný jablečný koláč
Potřebujete: Těsto: 300 g mouky, 200 g másla, sůl
Náplň: 8 ks kyselých jablek (odrůda Idared nebo Booskopské), 1 PL třtinového cukru, 70 ml calvadosu, 100 g cukru, 2 lžičky smetany, 25 g mletých mandlí , 2 žloutky
Postup zde: Z mouky, másla a špetky soli vypracujete křehké těsto, zabalíte do fólie a uložíte na hodinu do chladničky. Polovinu jablek oloupete, nakrájíte a podusíme s máslem a třtinovým cukrem do měkka. Zbytek neloupaných jablek nakrájíte na plátky, přelijete calvados, posypete polovinou cukru a necháte působit.
Těsto rozválíme na placku, upravíte do dortové formy a propíchnete vidličkou.
Dušené jablka rozložíte na těsto a navrch položíte plátky marinované v calvados. Pečete v troubě na 200 ° C asi 30 minut.
Nakonec smícháte smetanu, mleté mandle, zbytek cukru a žloutky, celou směs přelejete na jablka. Koláč pečete ještě 15 minut a podáváte ho vlažný.
Jablečný koláč sester
Potřebujete: Těsto: 100 g mouky, 70 g másla, 30 g cukru, 1 vejce, špetka soli Náplň: 600 g kyselých jablek (odrůda Booskopské), 100 g másla, 100 g cukru, 1 sáček vanilkového cukru, hluboká pánev vhodná do trouby
Postup zde: Vypracujeme křehké těsto z mouky, studeného másla, cukru, vejce a soli. Těsto zabalíte do fólie a uložíte na hodinu do ledničky.
Jablka oloupete, zbavíte jader a nakrájíte na plátky. Na pánvi rozehřejete polovinu másla, posypete polovinou cukru i vanilkovým cukrem a rozložíte jablka. Směs opékáte asi 15 minut, pak odstavíte.
Těsto rozválíme na tenkou placku, upravíte na jablka v pánvi a přitlačíte k okrajům. V troubě pečete na 200 ° C asi 30 minut.
Koláč opatrně vyklopíte, aby těsto bylo vespod, mezi jablka přidáte kousky másla, posypete zbytkem cukru a zkaramelizovat pod horkým grilem. Koláč podáváte teplý a je možný ho připravit i v keramických miskách na pečení.
Šarlota s jablky
Potřebujete: 2 kg jablek (odrůda Booskopské), 80 g másla, 160 g cukru, 8 plátků piškotového těsta nebo vánočky, 100 ml calvadosu
Postup zde: Jablka oloupete, nakrájíte a dáte na pekáč vymazán máslem. Posypete cukrem a pečete asi 30 minut při 250 ° C. Plátky piškotového těsta nebo vánočky opečeme na másle a upečené jablka flambovat na calvadosu.
Dortovou formu s oddělitelným dnem vyložíte pečícím papírem. Potom střídavě ukládáte vrstvy těsta (piškotů nebo vánočka) a flambovaná jableka. Pečete v troubě na 220 ° C asi 40 až 50 minut. Necháte vychladnout a uložíte na 24 hodin do chladničky. Podáváte s pudinkem nebo žloutkového krémem.